Руският газов монополист Газпром“ отчете 7 млрд. долара загуба за 2023

...
Руският газов монополист Газпром“ отчете 7 млрд. долара загуба за 2023
Коментари Харесай

Липсата на европейския пазар потопи финансите на „Газпром“

Руският газов монополист „ Газпром “ регистрира 7 милиарда $ загуба за 2023 година Това е първият негативен финансов резултат за компанията от 1999 година И тя евентуално ще се изправи пред дълъг интервал на застой поради загубата на европейския пазар, написа Reuters.

Доскоро най-печелившата съветска компания към момента не може да компенсира приходите от изгубения европейски пазар. Тя пробва да реализира това, като пласира повече количества в Китай както и на вътрешния пазар. Те обаче се оказват незадоволителни.

Международните наказания върху износа на нефт бяха по-лесни за превъзмогване от Москва, защото тя съумя да пренасочи износа по море към други купувачи. Руският „ енергиен крал “ обаче разчиташе основно на Европа за експорт на газ и това състояние завърши, когато Кремъл непровокирано атакува Украйна и страните от Европейски Съюз или стопираха, или понижиха вноса си от Русия.

Данните на " Газпром " и калкулации на Reuters демонстрират, че през 2022 година Русия е доставила към 63.8 милиарда кубически метра газ за Европа. За 2023 година размерът е намалял с 55.6% до 28.3 милиарда м3.

Пикът на износа към Европейския съюз и други страни, като Турция, беше през 2018 година и възлиза на 200.8 милиарда м3.

Мистериозните гърмежи при подводните газопроводи „ Северен поток “ 1 и 2 подкопаха съществено търговията с съветски газ в Европа.

Проблемите и загубите на „ Газпром “ отразяват както въздействието на европейските наказания върху газовата промишленост на Москва, по този начин и рестриктивните мерки в партньорството на Русия с Китай.
Пазарът в Китай
След като Европейски Съюз наложи своите наказания, Русия се обърна към Китай в опит да усили продажбите си на газ до 100 милиарда м3 годишно до 2030 година „ Газпром “ стартира доставки за Китай през 2019 година посредством газопровода „ Силата на Сибир “. Компанията планира до края на годината да доближи потенциала от 38 милиарда кубични метра на газопровода. През 2022 година пък Пекин и Москва се договориха за 10 милиарда м3 от тихоокеанския остров Сахалин.

Най-голямата вяра на Русия е „ Силата на Сибир 2 “, който минава през Монголия, и е с потенциал от 50 милиарда м3 годишно. Все още обаче липсва съглашение сред двете страни по отношение на цените и други проблеми.

Въпреки че " Газпром " ще получи някакви спомагателни доходи от експорт, когато всички тези тръби проработят, той в никакъв случай няма да може да компенсира загубата на европейския пазар “, счита Катерина Филипенко, проучвателен шеф за газ и полутечен газ в Wood Mackenzie.
Съпоставка сред двата пазара
Дори в случай че " Газпром " успее да задейства доставките си по тръбопровода до Китай, приходите от продажби ще бъдат доста по-малки в сравнение с от Европа, пишат от Reuters.

Приходите на компанията от продажби на газ за Европа в интервала 2015 – 2019 година са приблизително 3.3 милиарда $ на месец, с помощта на месечните доставки от 15.5 милиарда кубически метра, съгласно основаната в Москва брокерска компания BCS.

Общият доход на " Газпром " от китайския пазар най-вероятно е едвам 6.5 милиарда $ за цялата 2023 година, като се вземе поради цената от 286.9 $ за 1 000 м3,  обявена от съветското министерство на стопанската система, и износът на 22.7 милиарда м3 за Китай.

Според доктор Мишел Мейдан, началник на China Energy Research в Оксфордския институт за енергийни проучвания, е малко евентуално Китай да размени Европа като високодоходен пазар за експорт на газ за Русия.

Китай дава на Русия излаз, само че на доста по-ниски цени и доходи от Европа “, сподели тя.

През 2023 година страната продаваше газ на цена от 6.6 $ за милион английски топлинни единици (mmBtu) на Китай. В началото на тази година цената е малко по-ниска – 6.4 долара/mmBtu.

За съпоставяне, цената на съветския газ за Европа през 2023 година е 12.9 долара/ mmBtu.

Русия чака цената на газа за Китай да продължи да пада, като съгласно най-лошия сюжет тя ще падне с 45% до 156.7 $ за 1 000 м3, или към 4.4 $ за mmBtu през 2027 година, твърди се в документ, забелязан от Reuters през предишния месец.

Не се загатва повода за очакванoто понижаване на цената, само че Русия е изправена пред конкуренцията на други снабдители на газ за Китай, като Туркменистан, и на премествания по море полутечен газ.

Приходите от природен газ на " Газпром " са намалели с над 50% – до малко над 3.1 трилиона рубли, сочат данни от финансовия доклад на компанията. Продажбите на петрол и газов кондензат възлизат на 4.1 трилиона рубли, което е нарастване с 4.3% съгласно брокерската компания BCS.

Невъзможно е " Газпром " да възвърне рентабилността си, разчитайки само на газовия си бизнес “, счита Алексей Белогориев от основания в Москва Институт за енергетика и финанси.

Според него прекосяването към произвеждане и експорт на амоняк, метанол и други артикули за преправка на газ е допустимо, само че няма да даде бърза възвращаемост. А вероятността за по-голям експорт към Китай, с помощта на " Силата на Сибир 2 ", са неразбираеми.

Китай най-вероятно няма да се нуждае от толкоз доста спомагателен импорт през 2030 година заради евентуалното закъснение на растежа при търсенето и високите равнища на вътрешно произвеждане на газ “, показа той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР